Berapa lamakah car seat ditinggalkan di dalam kereta ? Walaupun sering digunakan oleh anak anak namun sudah pasti ibu bapa jarang membersihkannya kerana kesibukkan berkerja. Walaupun ibu bapa membersihkannya, kebanyakkan ibu bapa lebih cenderung untuk melakukan pembersihan secara mudah seperti menjemur di bawah cahaya matahari, Di sini Cik Yons ingin kongsikan 5 cara untuk membersihkan car seat agar selamat digunakan anak anak.

 

1. Keluarkan setiap bahagian car seat dengan berhati-hati

 

Perkara pertama yang ibu bapa boleh lakukan untuk membersihkan car seat adalah dengan berhati-hati mengeluarkan setiap bahagian. Ibu bapa boleh mengeluarkan car seat dari tempat duduk kereta dan meletakkannya di kawasan rata agar memudahkan urusan pembersihan. Kemudian balikkan kedudukan car seat untuk menghilangkan habuk, kotoran, dan makanan yang terselip.Gunakan kain yang bersih untuk membersihkan car seat.

 

 

 

2. Cuba basuh dengan tangan

Untuk beberapa jenis car seat, manual arahan tidak melarang penggunaan mesin basuh. Sekiranya ibu bapa mempunyai car seat yang boleh menggunakan mesin basuh, yang perlu ibu bapa lakukan adalah mengeluarkan penutup dan letakkan di mesin basuh. Walau bagaimanapun, kebanyakan car seat melarang penggunaan mesin basuh dan mengesyorkan mencuci dengan menggunakan tangan

Sekiranya anda mempunyai car seat yang perlu dibasuh dengan tangan, apa yang anda boleh lakukan ialah memasukkannya ke dalam tab mandi panas. Gunakan seperempat cup baking soda dan seperempat cup cuka sebagai penyelesaian pembersihan, kemudian gunakan span untuk menggosok kesan degil. Gosokkan secara perlahan supaya bahan car seat tetap tahan lama. Selepas itu, keringkan car seat tetapi tidak di bawah matahari secara langsung.

 

 

3. Elakkan menggunakan air yang terlalu panas

Di bahagian sebelumnya, jika anda mempunyai car seat yang perlu dibasuh dengan tangan, letakkannya dalam tab mandi dengan air suam. Kerana kebanyakan car seat menggunakan kulit atau bahan lain yang tidak tahan panas.

Oleh itu, disyorkan agar tidak menggunakan air panas. Car seat juga tidak boleh dibasuh menggunakan perkhidmatan cucian kering. Kerana cucian kering adalah proses pembersihan barang dengan wap panas. Ia tidak disyorkan untuk membersihkan car seat dengan air yang panas kerana ia akan mudah rosak jika menggunakan yang terlebih suhu panas.

 

 

 

 

 

4. Jangan car seat kereta terlalu kerap

 

Perkara seterusnya yang perlu diperhatikan ialah kekerapan membersihkan car seat. Car seat perlu dibersihkan setiap kali anda menggunakannya, letakkan car seat secara terbalik untuk menghilangkan serbuk, debu, kotoran, dan makanan yang mungkin terselip.

Tidak disyorkan untuk mencucinya terlalu kerap dengan air kerana ia boleh merosakkan permukaan car seat.  Lakukan setiap 1-2 bulan. Satu lagi perkara yang boleh anda lakukan supaya kerusi kereta tidak mudah kotor adalah dengan memasang pelapik kerusi. Pelapik kerusi berfungsi untuk menutup pinggiran di kerusi kereta supaya tidak mudah menakluk serbuk, debu, kotoran, dan makanan yang boleh diselipkan.

 

 

 

 

5. Semburan Cecair Antiseptik

 

Cara terakhir yang boleh anda lakukan agar car seat anda selamat digunakan adalah untuk menyemburkan cecair antiseptik. Selepas anda membersihkan car seat sama ada ia hanya mengambilnya, membalikkan kedudukannya, atau mencuci menggunakan air dengan tangan, semburkan antiseptik. Harus disembur apabila tempat duduk kereta telah dipasang supaya ia bersih dan selamat untuk digunakan oleh anak-anak.

 

 

 

Spread the love