Stroller merupakan salah satu barang keperluan yang sering digunakan oleh ibu bapa untuk anak-anak kecil. Bagi ibu bapa yang masih menggunakan kereta dorong, pastikan kereta dorong itu bersih dengan mencucinya. Jika anda bingung tentang apa yang perlu dibersihkan, ikutilah 5 langkah mudah untuk membersihkan kereta dorong untuk memastikan ia bersih dan selesa apabila digunakan.

 

Image result for part stroller

 

 1. Mulailah dengan mengeluarkan bahagian stroller

  Perkara pertama yang perlu anda lakukan sebelum mencuci stroller ini ialah mengeluarkan bahagian yang boleh ditanggalkan seperti bingkai, pemegang, dan kanopi, jika ada. Semasa melepaskan, anda juga boleh membersihkan kotoran yang melekat pada roda atau di dalam bingkai. Sekiranya terdapat bahagian-bahagian seperti cangkuk atau bahagian-bahagian kecil yang lain, anda harus menyimpannya terlebih dahulu supaya ia tidak bertaburan. Oleh itu, apabila anda meletakkan bahagian belakang stroller itu, sukar untuk mencarinya.

 

 

 

Image result for bingkai stroller

 

 1. Bersihkan bingkai dan semak syarat-syarat

  Setelah semua bahagian dipisahkan, mulailah membersihkan kerangka. Lihat dengan teliti, jika ada kotoran yang dilampirkan. Atau lihat dengan teliti pada keadaan cat dari bingkai, sama ada terdapat berkarat atau rosak.

  Untuk bingkai, anda perlu membasuhnya dengan sabun. Sekiranya terdapat bahagian-bahagian yang sukar dicapai, anda boleh menggunakan berus atau berus yang mempunyai pemegangnya. Bilas bingkai bersih agar tidak berkarat.

  Ingin lebih menarik lagi, jemput anak anda untuk membantu mencuci kereta dorong kegemarannya.

 

Image result for stroller holder

 

 1. Basuh pemegang stroller dengan mengikuti buku panduan

  Pemegang kereta bayi hampir semua diperbuat daripada kain, Sebelum mencuci aksesori, baca buku panduan terlebih dahulu kerana ia membantu anda mengetahui dan melihat maklumat mengenai stroller ini. Biasanya dalam buku panduan terdapat maklumat tentang bagaimana untuk membersihkan stroller ini dengan betul.

  Jika ini adalah kali pertama anda akan mencuci stroller, ikuti apa yang diarahkan pada buku panduan dan label apabila mencucinya. Terdapat beberapa jenama kereta dorong yang tidak digalakkan untuk dibasuh menggunakan mesin basuh. Itu tanda anda perlu membersihkan secara manual menggunakan span.

  Jangan gosok pemegang terlalu keras kerana pemegangnya diperbuat daripada kain lembut. Sekiranya pemegang tidak dijaga dengan baik, dikhuatiri adalah bayi tidak mahu duduk di stroller itu lagi kerana pemegangnya kasar dan membuatkan bayi tidak selesa.

 

 

Image result for stroller wheels

 

 1. Bersihkan roda dari kotoran dan pasir

  Seterusnya mencuci roda. Roda stroller mempunyai peranan yang sangat penting. Sama ada roda tidak akan mempengaruhi manuver stroller  itu sendiri seperti ke hadapan, ke belakang, berpusing dan apabila berhenti.

  Sebuah roda stroller yang bersih pasti akan menjadikan kereta dorong berjalan dengan lancar tanpa halangan. Adalah lebih baik untuk tidak meninggalkan roda dalam keadaan kotor untuk masa yang lama. Kerana ini akan merosakkan roda getah dan membuat roda kurang mencengkam jalan.

  Jika pergerakkan roda tidak seperti sediakala, anda boleh menyediakan pelincir minyak. Roda yang lancar pasti akan mengurangkan penggalak kereta dorong.

 

Image titled Clean Baby Strollers Step 10

 

 1. Keringkan stroller dibawah cahaya matahari agar kuman dapat dihapuskan

  Selepas mencuci semua bahagian stroller, langkah seterusnya adalah pengeringan. Peringkat terakhir ini akan menyelesaikan proses pembersihan stroller. Keringkan bahagian stroller secara berasingan dan tidak semuanya perlu dikeringkan di bawah matahari. Seperti bingkai strooler sudah cukup untuk lap dengan kain kering.

  Walaupun pemegang stroller, mesti dikeringkan di bawah matahari untuk kering. Jika ia masih agak lembap, anda boleh membantu mengeringkannya dengan menggunakan pengering rambut. Pastikan pemegangnya kering dengan sempurna supaya ia tidak berbau. Juga pilih sabun basuh yang berbau segar. Sehingga apabila digunakan, wangian masih terdapat pada pemegangnya.

  Oleh itu, jangan tunda terlalu lama untuk memulakan pembersihan stroller.

 

 

Spread the love